Všechny články

Jak připravit perfektní vyzrálý hovězí steak: jednoduchý recept

Recept
V tomto článku vás ve čtyřech krocích naučíme připravit perfektní hovězí steak.

1. Nechte steak dosáhnout pokojové teploty

Před tím, než se pustíte do kulinářského dobrodružství, je nezbytné nechat hlavní hvězdu představení – vyzrálý hovězí steak – dosáhnout pokojové teploty. Vyndejte ho proto z lednice alespoň 30 až 60 minut před tepelnou úpravou. To pomůže rovnoměrnějšímu propečení masa.

2. Okořeňte vločkovou solí a pepřem

Klíčem k úspěchu je jednoduchost. Začněte tím, že steak vydatně osolíte vločkovou solí a opepříte čerstvým mletým černým pepřem. Vločková sůl zvýrazní přirozenou chuť hovězího masa a pepř dodá steaku jemnou pálivost. Osolený a opepřený steak nechte ještě několik minut odpočívat, aby se chutě spojily a prostoupily masem.

3. Grilujte na rozpáleném grilu, nebo pánvi

Předehřejte varnou plochu – pánev, nebo gril – na vysokou teplotu a steak na ní opékejte několik minut z každé strany.

Ideální délku opékání steaku ovlivňují dva faktory: jeho tloušťka a vaše preference propečenosti. Pro standardní steak o výšce 2–2,5 cm platí následující:

  • Pro dosažení propečenosti Rare opékejte zhruba 3 minuty z každé strany – cílem je dosažení vnitřní teploty steaku 50 až 54 stupňů Celsia. Takto připravený steak je v jádru jasně fialovo-červený a je mírně šťavnatý.
  • Pro dosažení propečenosti Medium-rare opékejte zhruba 4 minuty z každé strany – cílem je dosažení vnitřní teploty steaku 55 až 58 stupňů Celsia. Takto připravený steak je v jádru červený a je velice šťavnatý. Toto propečení je obecně považováno za nejchutnější, je standardem v přípravě steaků a doporučujeme ho také my v Red Meat.
  • Pro dosažení propečenosti Medium opékejte zhruba 5 minut z každé strany – cílem je dosažení vnitřní teploty steaku 59 až 64 stupňů Celsia. Takto připravený steak je v jádru růžový a je mírně šťavnatý.
  • Pro dosažení propečenosti Medium-well opékejte zhruba 6 minut z každé strany – cílem je dosažení vnitřní teploty steaku 65 až 70 stupňů Celsia. Takto připravený steak je v jádru šedo-růžový a je málo šťavnatý.

Pokud doma máte vpichový teploměr, nebojte se ho použít. Příprava steaku je s použitím teploměru snažší a přesnější.

4. Nechte maso odpočinout

Jakmile steak dosáhne požadované propečenosti, odolejte pokušení do něj okamžitě říznout. Nechte steak alespoň 5-10 minut odpočívat, aby se šťávy uvnitř masa rozprostřely rovnoměrně po celém steaku.

Dobrou chuť!

Pokud s přípravou steaků začínáte, doporučujeme si pro přípravu zvolit řez Nízký roštěnec nebo řez Vysoký roštěnec.

Sdílejte článek na sociálních sítích
cart

Přidáno do košíku.